Dieta ketogeniczna- dlaczego jest tak popularna?

W ostatnim czasie ogromną popularnością cieszy się dieta ketogeniczna. Jest ona chętnie wybierana przez osoby, którym zależy na skutecznym zredukowaniu wagi oraz poziomu tkanki tłuszczowej. Jest to dieta opierająca się na spożywaniu dużych ilości tłuszczy. Posiada ona wielu zwolenników również ze względu na fakt, że jej stosowanie może pomóc w walce z nadciśnieniem czy cukrzycą. Warto więc przyjrzeć się bliżej tej diecie i dowiedzieć się na czym dokładnie ona polega.

Czym jest dieta ketogeniczna?

Dieta ketogeniczna jest przede wszystkim wysokotłuszczowa. Jednocześnie osoby ją stosujące przyjmują niewielkie ilości węglowodanów oraz białka. Spożywane na co dzień posiłki powinny składać się z 80-90% tłuszczu. Taka ilość pozwala na skuteczne spalanie zgromadzonej w organizmie tkanki tłuszczowej. Jest to możliwe dzięki temu, że niewielka ilość węglowodanów nie wystarcza do tego, aby wytworzyć odpowiedni poziom energii. Organizm szuka więc innych źródeł, z których może ją wytworzyć. Sięga więc po zgromadzone zapasy tłuszczu, co przekłada się z kolei na zmniejszenie wagi. W organizmie dochodzi do ketozy, czyli procesu rozpadu tłuszczu, w wyniku którego we krwi znajduje się zdecydowanie więcej ciał ketonowych niż glukozy. Pozwala to ograniczyć napady niepohamowanego głodu. To z kolei wiąże się z dobrym samopoczuciem i uczuciem lekkości. Nie każdy może jednak zdecydować się na stosowanie diety ketogenicznej. Jest ona nieskazana szczególnie w przypadku chorób nerek oraz wątroby.

Co można jeść na diecie ketogenicznej?

Dieta ketogeniczna opiera się przede wszystkim na produktach spożywczych bogatych w tłuszcze. Najlepiej, aby były one jak najmniej przetworzone. Warto wybierać także produkty bogate w tłuszcze nasycone, takie jak masło, oliwa z oliwek czy olej kokosowy. Do codziennych posiłków warto włączyć także smalec, awokado oraz orzechy. Podstawą tej diety powinno być dobrej jakości mięso, które jednocześnie jest także źródłem białka. Trzeba jednak kontrolować dzienne spożycie poszczególnych mikroskładników, gdyż w przeciwnym razie nie przyniesie ona oczekiwanych rezultatów. Oprócz czerwonego mięsa można spożywać również podroby, a także tłuste ryby i owoce morza. Osoby na diecie ketogenicznej mogą także spożywać jajka w różnej postaci oraz tłusty nabiał. Trzeba jednak kontrolować ilość spożytych produktów nabiałowych ze względu na to, że zawierają one spore ilości białka. Źródłem węglowodanów w diecie ketogenicznej powinny być warzywa. Warto sięgać po warzywa zielone, takie jak szpinak, jarmuż czy różnego rodzaju sałaty. Do diety powinny zostać włączone również warzywa kapustne, czyli brokuły, kalafior i kapusta.

Samodzielne przygotowywanie odpowiednio zbilansowanych posiłków, które dostarczą do organizmu odpowiednią ilość tłuszczy, białka i węglowodanów może być dość kłopotliwe. Świetnym pomysłem jest skorzystanie oferty cateringu dietetycznego, np. Dieta Pudełkowa Ketogeniczna od The KitchenJest to doskonały sposób na to, aby trzymać się zasad diety, ale jednocześnie jeść smacznie i zdrowo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *