Czy spożywanie glutenu ma wpływ na trądzik?

Coraz głośniej mówi się o wpływie spożywania glutenu na funkcjonowanie człowieka, w tym ogólne jego samopoczucie czy wygląd cery. W dyskusji pojawiają się niezbyt powszechne dotąd określania takie jak np.celiakia (czyli choroba o podłożu genetycznym z zespołem objawów, charakteryzujących się nietolerancją glutenu). Czy gluten rzeczywiście decyduje o występowaniu trądziku? Przeprowadzone do tej pory badania naukowe nie wykazały zależności między spożywaniem glutenu a występowaniem trądziku. Panująca jednak moda oraz popularność diety bezglutenowej stanowi wodę na młyn dla schorzeń rozległych, których przyczyny ani sposobu leczenia nie można jednoznacznie określić. W tej grupie znajduje się właśnie trądzik. Przyjrzyjmy się zatem związkowi glutenu oraz trądziku lub jego brakowi.

Co z tym glutenem?

Gluten występuje naturalnie w  zbożach takich jak: pszenica, jęczmień czy owies. Nie trudno się zatem domyślić, że zawierają go wszystkie produkty, których którymkolwiek składnikiem jest element z powyższej listy. Do najpopularniejszych przedstawicieli należą zatem: mąki, pieczywo, makarony, a nawet piwo. Niewielki odsetek populacji cierpi właśnie z powodu celiakii, doświadczając nieprzyjemnych odczuć ze strony organizmu, obniżając skutecznie komfort życia. Wśród popularnych objawów notuje się zwłaszcza te związane z układem pokarmowym, szczególnie wzdęcia czy zaparcia. Dysfunkcyjna praca jelit nie pozwala na absorbcję wszystkich, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, składników odżywczych. Trudności w pracy jelit, określanych mianem drugiego mózgu człowieka, mogą skutkować zmianami skórnymi w postaci trądziku. W ten sposób niektórzy tłumaczą zależność między glutenem a trądzikiem, choć jak zaznaczono wcześniej, naukowcy nie znaleźli do tej pory potwierdzenia takiej tezy.

Badania na nietolerancje glutenu

Jeśli jednak chcesz się przekonać czy problem ten dotyczy właśnie Ciebie, tym bardziej jeśli oprócz niedoskonałości cery odczuwasz inne niedogodności współtowarzyszące celiakii (bóle mięśni, głowy, częste biegunki), warto rozpoznać problem wcześniej i przejść przez prawidłową diagnozę. Pierwszym krokiem może być badanie krwi, które powinno potwierdzić lub odrzucić podejrzenie. Warto jednak przeprowadzić dodatkowy test polegający na eliminacji glutenu z pożywienia. Odstawienie go na czas nawet dwóch tygodni, pozwoli dowiedzieć się czy nieprzyjemne objawy ustąpią. Ponadto nawet jeśli nie cierpisz na nietolerancję glutenu, wielu pacjentów zauważa widoczna poprawę stanu cery po odstawieniu produktów zbożowych, co może wynikać m.in. z większej dbałości o dietę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Next Post

Dermatologia, dziedzina medycyny

Lekarze w czasie studiów decydują o tym, jaką specjalizację będą chcieć wykonywać w przyszłości. Jedną z dziedzin, która jest ceniona i bardzo potrzebna jest dermatologia. Jest to dziedzina medycyny, która ma za zadanie zajmowanie się badaniem oraz opisem struktury i funkcji skóry. Oprócz tego oczywiście dermatolog, lekarz-specjalista z tego zakresu […]
skuteczny dermatolog