Home / Biopedia / Zakwaszenie organizmu problem, który może dotyczyć także Ciebie

Zakwaszenie organizmu problem, który może dotyczyć także Ciebie

zakwaszenie-organizmu
zakwaszenie-organizmu

Zakwaszenie organizmu problem, który może dotyczyć także Ciebie

Jeśli budzisz się apatyczny i zmęczony, dokuczają Ci bóle głowy, mięśni i stawów. Łatwo łapiesz wirusy i bakterie, a wygląd twojej skóry, włosów i paznokci pozostawia wiele do życzenia, prawdopodobnie RÓWNOWAGA KWASOWO-ZASADOWA twojego organizmu została zaburzona. Zakwaszenie to ogromne zagrożenie, gdyż w naszym ciele nie ma organu ani nawet pojedynczej komórki, której nadmiar kwasów nie mógłby uszkodzić lub zniszczyć.

CZY SUBSTANCJA JEST KWASEM, zasadą czy ma współczynnik obojętny określa skala pH. Czysta woda w temperaturze pokojowej ma pH obojętne równe 7.0. Jeśli substancja ma odczyn pH poniżej 7.0 wtedy ma odczyn kwasowy, a powyżej 7.0 zasadowy. Dla naszego zdrowia i właściwego działania organizmu najważniejsze jest pH krwi. Krew powinna mieć odczyn delikatnie zasadowy utrzymywany w zakresie 7,35 – 7,45. Wtedy mamy pewność, że najważniejszy czynnik prawidłowego funkcjonowania organizmu, równowaga kwasowo- zasadowa, nie jest zagrożony. Jednak poprzez stres, szybkie tempo życia, brak aktywności fizycznej, spożywanie pokarmów opartych na produktach mącznych, słodyczach, wyrobach mlecznych czy mięsie dostarczamy organizmowi coraz więcej kwasów. Jeśli dołączymy do tego kawę, czarną herbatę, alkohol, palenie papierosów czy nawet nieodpowiedzialną kuracje odchudzającą inicjujemy destrukcyjny cykl zaburzeń (przemęczenie, kłopoty ze snem), dolegliwości (migreny, wzdęcia, bóle stawów, wysypki), a następnie poważnych chorób (nadciśnienie, dna moczanowa, nowotwory, cukrzyca) które grożą całkowitym wyniszczeniem naszego organizmu. Zarówno pH krwi jak i moczu najlepiej zbadać laboratoryjnie, pamiętając, że nawet niskie odchylenia wartości od normy powodują poważne zaburzenia procesów. Prawidłowe wartości pH niektórych płynów ustrojowych przedstawiają się następująco:

Płyn ustrojowy

pH

Krew

7,35-7,45

Mocz

6,0-7,0

Sok żołądkowy

1,0-2,5

Wydzielina pochwowa

4,0-4,7

 

DOPÓKI MOŻE ORGANIZM BRONI SIĘ SAM. Płuca i nerki eliminują z organizmu końcowe produkty przemiany materii, a krew posiada własny system buforowy pozwalający na neutralizowanie nadmiaru kwasów. Dostarczane wraz z pożywieniem minerały nasze ciało wykorzystuje do regulowania kwasowości tkanek. Jeśli nie dostarczamy ich we właściwej proporcji zawartość związków kwasowych w organizmie gwałtownie rośnie. W skali podstawy kwasowej najbardziej niebezpiecznymi produktami są: mięso, ser topiony, ryby, gotowane jajka, prażone orzechy, biały ryż. Na drugim końcu mamy pokarmy silnie alkalizujące warzywa (szpinak, świeże oliwki, botwinę, czarną rzodkiew, dynię, bakłażana) owoce ( w tym śliwki, kiwi, cytryny, wiśnie, porzeczki), grzyby, oliwa z oliwek, soki i proszki zielonych zbóż. Musimy pamiętać, że mięso i nabiał mają właściwości amfoteryczne co oznacza, że w obecności silnych kwasów działają zasadowo a zasad kwasowo. Przyjmuje się, że powinniśmy spożywać około 70 do 80 % produktów przyjaznych naszej równowadze kwasowej (neutralne bądź średnio-wysoko zasadotwórcze) a tylko 20-30 % produktów kwaśnych. Komponowanie posiłków w oparciu o indeksy kwasowości nie jest jednak proste. Trudno neutralizować kwas z wieprzowiny sałatką z buraczków, gdyż biorąc pod uwagę ich indeksy musielibyśmy zjeść trzy razy więcej buraków niż mięsa. Zwiększenie udziału warzyw i owoców w diecie to jednak pierwszy i niezbędny krok.

NAJSILNIEJSZYM ODKWASZACZEM ORGANIZMU, który pozwala na szybkie i pozbawione skutków ubocznych przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej jest zielony jęczmień. Włókna sproszkowanego jęczmienia powodują szybsze przepuszczanie resztek pożywienia przez układ trawienny. Regulują równowagę kwasową w procesie przemiany materii i w funkcjonowaniu gruczołów. Efekt zasadowy proszku zmienia środowisko organiczne. Wyeliminowanie kwaśnego gruntu uniemożliwia rozwój wielu chorób w tym reumatyzmu, cukrzycy i nowotworów. NADMIERNA KWASOWOŚĆ PO 40-TYM ROKU ŻYCIA wpływa także na zaburzenia męskiej erekcji. Gromadzone w organizmie kwasy pochodzące z pokarmów i procesów metabolicznych obniżają aktywność męskich organów płciowych a w konsekwencji prowadzą do spadku poziomu testosteronu. W tym okresie konieczne staje się eliminowanie kwasów pochodzących bezpośrednio z żywności i wprowadzenie do diety naturalnych substancji o działaniu silnie alkalizującym jak soki i proszki zielonych traw. Proszek z zielonego jęczmienia jest też idealnym suplementem dla kobiet w okresie menopauzy, gdyż podnosi zdolność kości do absorpcji wapnia, co zmniejsza ryzyko pojawienia się osteoporozy. Zawarte w zielonym jęczmieniu silnie alkalizujące pierwiastki jak potas, sód, wapń i magnez obniżają ponadto wzrastające po 45 roku życia ryzyko chorób serca i udarów. Jęczmień to nie tylko bardzo silny środek na nadkwasotę, ale też źródło energii i siły i budulec „dobrej bazy”. Stosując dietę bogatą w warzywa i owoce i pijąc zielone koktajle nie tylko przywrócisz swojemu ciału odpowiednią kwasowość i zapobiegniesz wielu chorobom, ale odzyskasz radość i optymizm.

Warto wiedzieć:

Pacjenci z rakiem zawsze wykazują acydozę czyli nadkwasotę, która jest szczególnie silna wokół komórek rakowych. Dlatego tak istotne jest profilaktyczne odkwaszanie organizmu.

Pamiętajmy, że pH wcale nie zależy od smaku. Cytryna, chociaż jest  kwaśna działa alkalizująco.

Proszek z młodego, zielonego jęczmienia jest dwukrotnie silniejszym regulatorem kwasowości od szpinaku uznawanego do tej pory za najsilniejszy, naturalny  produkt alkalizujący.

Produkty omawiane w tym artykule:
Młody zielony jęczmień TAKE GOOD CARE
FORMUŁA O^5 : odchudzanie, oczyszczanie, odmładzanie, odżywianie, odkwaszanie

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.