Home / Biopedia / Odchudzanie zielonym jęczmieniem, czyli zdrowy przepis na idealną sylwetkę.

Odchudzanie zielonym jęczmieniem, czyli zdrowy przepis na idealną sylwetkę.

Odchudzanie zielonym jęczmieniem
Odchudzanie zielonym jęczmieniem

Odchudzanie jęczmieniem, czyli zdrowy przepis na idealną sylwetkę.

Skutki współczesnych, nienaturalnych nawyków żywieniowych stają się coraz bardziej widoczne. Spożywamy wysokokaloryczną żywność złej jakości. Jemy dużo ale nasz organizm pozostaje głodny i nieodżywiony. W krajach rozwiniętych otyłość dotyczy już blisko 50 % populacji, a powiązane z nią choroby są poważnym problemem społecznym. Lekarze i dietetycy angażują się w skuteczną profilaktykę wykazując nieznane dotąd zależności pomiędzy dolegliwościami a błędami w odżywianiu i stylu życia. Stawką w walce o prawidłową masę ciała jest nie tylko lepsza samoocena i pewność siebie, ale nasze zdrowie, jakość życia, związków a nawet popęd seksualny.

 

Jaki jest więc magiczny przepis na trwałą i zdrową utratę wagi?  Które czynniki są ważniejsze od innych  i jaki procent z nich musimy zastosować by osiągnąć swoje cele?

Biochemiczne kwestie związane z odżywianiem są uniwersalne i dotyczą każdego organizmu. Ciało zmienia się w wyniku wprowadzenie do codziennego życia prostych, ale potwierdzonych naukowo metod a nie drakońskich diet i niebezpiecznych sztuczek. Chudniemy wspierając, a nie wyniszczając nasz METABOLIZM. Dbanie o układ pokarmowy zaczyna się od dostarczenia wysokiej jakości, NATURALNYCH I NIEPRZETWORZONYCH składników odżywczych a utrata wagi od wprowadzenia do diety BŁONNIKA. Na drodze do idealnej sylwetki nie powinniśmy wyznaczać sobie nierealnych celów i założeń, które mamy wypełnić w 100 %. W miarę jak nasz organizm zyskuje siłę i witalność jesteśmy gotowi na kolejne zmiany np. intensywniejszą aktywność fizyczną.

Jak działa błonnik zawarty w młodym, zielonym jęczmieniu?

Błonnik to polisacharyd, o dosyć dużej ilości wiązań w cząsteczce. Działa on na zasadzie miotły. O jego działaniu można mówić na poziomie mikro i makroskopowym. Poprzez wiązanie kęsów pokarmowych w swoich sidłach, błonnik blokuje dostęp enzymów do cukrów i tłuszczy zawartych w pożywieniu. Przez to ich nadmiar nie zostaje wchłonięty do krwiobiegu, tylko wydalony. Gospodarką glukozy w naszym organizmie steruje min. insulina. Im mniejsza ekspozycja na cukier, tym mniejsze zapotrzebowanie na insulinę i większa stabilność  poziomu cukru we krwi. Błonnik zatem, jest w stanie poprawić profil glikemii i profil lipidowy nie tylko u osób otyłych i cukrzyków ale też zupełnie zdrowych. Najlepszy błonnik to taki, który ma zachowaną strukturę polisacharydową. Taką właśnie nieuszkodzoną w procesie obróbki strukturę ma błonnik z zielonych zbóż, a szczególnie z ZIELONEGO JĘCZMIENIA. W zalecanej dziennej dawce Eko proszku mamy aż 10 g błonnika a jak wiadomo nie jest to jedyne „dobro”, które ma w swoim składzie młody, zielony jęczmień. Pamiętajmy jednak by odchudzając się do spożycia na poziomie 25-30 g dochodzić stopniowo w przeciwnym razie grożą nam wzdęcia, gazy i zaburzenie rytmu wypróżnień.
Błonnik jako polisacharyd w środowisku wilgotnym pęcznieje dając uczucie sytości przy znacząco mniejszych porcjach. Szybkie efekty w zrzucaniu zbędnych kilogramów z zielonym jęczmieniem są zatem realne, zdrowe i trwałe. Błonnik zawarty w zielonym jęczmieniu dzięki swoim właściwością absorpcyjnym robi „generalny porządek” w przewodzie pokarmowym. Pochłania toksyny i produkty fermentacji, tym samym reguluje ph środowiska, w którym czasowo przebywa i wspomaga prace jelit. To dzięki prawidłowemu ph jesteśmy w stanie utrzymać właściwą florę bakteryjną oraz zapobiec namnażaniu szkodliwych dla naszego zdrowia grzybów Candida.

Dobre rady babci

Nadal najskuteczniejsze w odchudzaniu wydają się znane od lat metody, które dziś potwierdzają laboratoria medyczne. Błonnik stabilizuje poziom cukru we krwi, zmniejsza apetyt i skutecznie hamuje tendencje do przejadania. Mądre babcie zawsze mówiły o bogatych w błonnik otrębach, fasoli, suszonych śliwkach i pełnoziarnistych produktach. Dzisiaj z odsieczą przychodzą nam też naturalne suplementy diety. Kluczowe dla sukcesu są rozwiązania, które jesteśmy w stanie bez większego wysiłku stosować regularnie. Eko proszek z młodego zielonego jęczmienia prosty do zdobycia i szybki do przygotowania może być pierwszym krokiem na drodze do zmiany. Im więcej witalizujących substancji spożywamy, tym więcej mamy sił by pozytywnie wpływać na swoje życie.

Warto wiedzieć:

Błonnik zawarty w młodym zielonym jęczmieniu działa jak szczotka wymiatająca z naszych jelit złogi i nieczystości.

Produkty z zielonego jęczmienia muszą być enzymatycznie aktywne aby skutecznie przyspieszać procesy metaboliczne i skutecznie wspomagać odchudzanie.

Spożywając młody zielony jęczmień 20min przed posiłkiem osiągniemy efekt sytości dzięki czemu z łatwością ograniczymy racje żywnościowe podczas diety.

Produkty omawiane w tym artykule:
Młody zielony jęczmień TAKE GOOD CARE
FORMUŁA O^5 : odchudzanie, oczyszczanie, odmładzanie, odżywianie, odkwaszanie