Home / Biopedia / Jak powstrzymać działanie wolnych rodników i znacząco spowolnić proces starzenia komórkowego?

Jak powstrzymać działanie wolnych rodników i znacząco spowolnić proces starzenia komórkowego?

zmarszczki2
zmarszczki2

Niszczycielskie działanie wolnych rodników powoduje szybsze starzenie komórkowe i liczne aberracje. Uchroń się przed stresem oksydacyjnym.

Kto z nas nie doświadczył w swoim życiu stresu? Szybsze bicie serca, nasilona potliwość, przyspieszony oddech – to objawy, których zdecydowanie nie lubimy i unikamy. Jednak stres, kojarzony przez na w kategorii emocji, jest zdecydowanie innym zjawiskiem niż stres oksydacyjny dla pojedynczej komórki.

Komórka, podstawowa jednostka budulcowa organizmu, to mini fabryka. Tu jest centrum dowodzenia w postaci DNA, tu powstaje ‘pożywienie’ w postaci cząsteczek bogato-energetycznych. Tu, w zależności od specjalizacji komórki, dochodzi do produkcji rożnych związków chemicznych – cukrów tłuszczy, białek. Przez tą niezwykłą aktywność, jak również przez narażenie na czynniki zewnętrze – toksyny, temperaturę, pestycydy, promieniowanie UV, komórka jest narażona, na ciągły atak wolnych rodników. Uszkodzonych, niesparowanych, energetycznie niewyżytych wolnych atomów, które darzą do uzyskania stabilności elektrycznej. Wole rodniki poprze szukanie swojej brakującej części, robią więcej szkody niż pożytku.

Jest mało prawdopodobne, ze w gąszczu organelli komórkowych znajda drugi wolny elektron. Zazwyczaj więc, szybciej wchodzą w reakcje z najbliższą napotkaną cząsteczką. Wtedy z jednego wolnego rodnika, powstają cała kaskada niebezpiecznych rodników, siejących spustoszenie energetyczne w komórce.

Każdy stabilny związek, cząsteczka białka, tłuszczu czy DNA nie oprze się takiemu zmasowanemu atakowi. Na skutek przerwanych wiązań powstają błędy na poziomie genetycznym, które skutkują w produkcji uszkodzonych składników budulcowych, a to z kolei sprzyja powstawaniu mutacji, dysfunkcji metabolicznych, przyspiesza proces degeneracji i starzenia.

Czy można pomoc swojemu organizmowi na poziomie komórkowym w przeciwdziałaniu atakom wolnych rodników?

Możemy wzmacniać swoja barierę oksydacyjna, dostarczając substratów z zewnątrz. Należą do nich nie tylko koenzym Q, czy witamina C, ale także inne funkcyjnie enzymy naprawcze min. dysmutaza ponadtlenkowa. Dysmutaza jest obecna w naszym organizmie, jednak ilość jej maleje wraz ze starzeniem się. Bardzo bogate w ten enzym są kiełki zielonych zbóż, a zwłaszcza młody zielony jęczmień.

SOD niczym aktywna tarcza, nie tylko wyłapuje wolne rodniki, ale także je nieuczynnia, znajdując dla nich ten brakujący element – drugi elektron. W ten oto sposób na poziomie komórkowym młody zielony jęczmień, bogaty w enzymy naprawcze, chroni nas przed mutacjami na poziomie DNA i chorobami nowotworowymi, zapobiega przed powstawaniem chorób neurodegeneracyjnych – chroniąc tkankę mózgowa przed reakcjami utleniania. SOD, szczególnie obecny w erytrocytach pozwala utrzymać ich błony komórkowe w stabilnej kondycji – po to aby mogły bezpiecznie dostarczyć tlen do najmniejszej komórki naszego organizmu. W końcu z enzymów naprawczych korzystają dość często makrofagi, wchodzące w skład układu odpornościowego. Te ‘małe żołnierzyki’ spotykając na swojej ścieżce rozmaite patogeny, są ciągle narażone na uszkodzenia, stad wynika konieczność, ich częstego korzystania z dysmutazy.

Jak widać zielony jęczmień na poziomie komórki,  czyni cuda i naprawdę działa. Pod warunkiem właściwego procesu produkcji (suszenie maszynowe tylko i wyłącznie młodych pędów w niskiej temperaturze), zielony jęczmień musi być enzymatyczne aktywny! Stąd wynika jego dobroczynny wpływ immunostymulujący, onko i neuroprotekcyjny, a przez swoje udowodnione właściwości naprawcze zielony jęczmień nie na darmo nazywany jest eliksirem młodości.

Warto wiedzieć:

Uwaga palacze! Jeden papieros = 100 000 000 000 wolnych rodników. Osoby palące papierosy i mieszkańcy terenów zanieczyszczonych muszą neutralizować działanie wolnych rodników uzupełniając dietę w antyoksydanty.

Po 30 roku życia ilość enzymu dysmutazy drastycznie maleje. Aby spowolnić procesy starzenia się i zapewnić prawidłowe działanie komórek należy dostarczać ten enzym wraz z pożywieniem lub poprzez naturalną suplementację.

Jak pokazują dane odpowiednie spożycie naturalnych antyoksydantów z codzienną dietą daje nam pewność, że ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych istotnie się zmniejszy. Zielony jęczmień TAKE GOOD CARE formuła O^5 zawiera silne antyoksydanty między innymi niezwykle rzadko występujący w pokarmach enzym SOD oraz glikozylo-izoflawonid (2-0″-GIV)

Produkty omawiane w tym artykule:
Młody zielony jęczmień TAKE GOOD CARE
FORMUŁA O^5 : odchudzanie, oczyszczanie, odmładzanie, odżywianie, odkwaszanie